Wat in het vat zit, verzuurt niet!

Geliefde filmmakers, presentatoren, vrijwilligers, Comité van Aanbeveling, pers en alle andere betrokkenen,

Tot onze grote spijt moet wij melden dat onze voorgenomen uitgestelde editie 2020, die voor april gepland staat, opnieuw uitgesteld wordt. We schuiven het Internationaal Filmfestival Tegenstroom noodgedwongen door naar november 2021. Noteer in de agenda de data 11 t/m 14 en 18 t/m 21 november. We zullen die maand zowel editie 2020 als editie 2021 vertonen, met als climax de Prijsuitreikingen op zaterdag 20 november.

Op het programma staan naast de vertoning van de films ook gesprekken met filmmakers over hun werk en ook zal er opnieuw een ronde-tafelgesprek zijn voor de filmindustrie en de provincie.

In de aanloop naar de beide festivals zullen we een digitale writersroom lanceren waarna schrijvers tijdens het festival hun verhaal mogen pitchen aan producenten.

De filmmakers van de editie 2020 willen we echter niet nog tot november laten wachten, dus verklappen wij hier de winnaars van de Awards.

 

  • DE WINNAARS VAN INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL TEGENSTROOM 2020 -

Fauve van Jérémy Comte (Canada) Beste Fictie Film 2020

Klem van Ish Ait Hamou (België) Beste Nederlandstalige Film 2020

3 Logical Exits van Mahdi Fleifel (Denemarken) Beste Docu Film 2020

Onderhuids van Emma Branderhorst (Nederland) Beste Opstromer Film 2020

Barrière van Niels Bourgonje (Nederland) Beste Zeeuwse Film 2020

Un Chanteur Invisible van Hannah van Tassel (Nederland) Beste Film van Festival Tegenstroom 2020

Op zondag 21 november worden de Publieksprijs en de Golden Fleece Award  uitgereikt. Films die ook als favoriet ter sprake kwamen bij en meedongen naar de prijzen waren Boys don’t cry, Midnight Jazz, Bloody Hormones, Dark Chambers, Exam, Mama Mania en All Cats are Grey in the Dark.

We hopen van harte dat we elkaar in november eindelijk weer zullen treffen en dat alle prijswinnende makers op 21 november aanwezig kunnen zijn en zullen aanschuiven tijdens het Debat met de Makers  op 20 of 21 november.

Jeannice Adriaansens

Stichting Deining Films
Maart 2021

FESTIVAL 2020

Programma

Tegenstroom is een internationaal festival voor de kwetsbare korte film met als basis Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. 

Vertoningen Ledeltheater Oostburg

Tegenstroom, het internationale filmfestival dat dit jaar zijn derde editie zal beleven op 20, 21 en 22 november, trapt af met een niet te missen serie pré-edities onder de naam: Tegenstroom op reis.

Na aansluiting bij Film by the sea waar Tegenstroom kortfilms toonde zowel in Vlissingen als Terneuzen, is het nu de beurt aan Oostburg. Op maandag 12 en 19 oktober worden er de hele dag korte films vertoond in het Ledeltheater. Op beide dagen is er een ochtend- en middagprogramma, waarbij op 19 oktober vooral de prijswinnaars uit de eerdere edities (2019 en 2016) van het Tegenstroom festival op het programma staan.

De films zijn geselecteerd door festivaldirecteur Jeannice Adriaansens (zelf prijswinnend filmmaker van ruim 40 internationale awards) en behandelen thema’s rondom kwetsbaarheid.

Kaarten zijn online te bestellen via de website of aan de kassa van het Ledeltheater in Oostburg. Wie interesse heeft kan beter snel beslissen en direct kaarten bestellen, want door de corona maatregelen zijn de kaarten beperkt tot 80 stuks per ochtend of middag. Uiteraard neemt Tegenstroom, samen met het Ledeltheater alle maatregelen om het festival veilig doorgang te laten vinden.

Maandag 12 oktober

Maandag 19 oktober

Programma 12:00 uur / Bestel tickets klik hier

Programma 12:00 uur / Bestel tickets klik hier

De Overkant / 22 min

Marnix Ruben NEDERLAND (ZEELAND)

Het is 1964. De 19-jarige Freek de Jonge gaat elk weekend uit in jazzcafé Porgy en Bess. Als hij zijn vrienden uit Terneuzen een keer uitnodigt om aan zijn kant van het water te komen, mondt het feest uit in wat een keerpunt in zijn leven wordt.

Publieksprijs eerste editie Tegenstroom.

Uno De / 10 min

Javier Marco | Spanje

Ver weg op zee begint een mobiele telefoon te rinkelen die in een luchtdichte zak drijft. Zeelieden nemen het aan boord en praten met een moeder.

Whale Valley / 15 min

Guðmundur Arnar Guðmundsson| IJSLAND

De film toont een sterke band tussen twee broers die met hun ouders in een afgelegen fjord wonen. We kijken in hun wereld door de ogen van de jongere broer en volgen hem op een reis die een keerpunt in het leven van de broers markeert.

Beste film eerste editie Tegenstroom

O nome do dia / 19 min

Marcello Boynard | BRAZILIE

Een diepe stille pijn verenigt een vader en moeder in het missen van hun overleden zoon. Hij gaf elke dag een naam, maar hij verliet hen zonder de naam van zijn sterfdag te benoemen.

Le grand jeu / 12 min

Agnes Vialleton |FRANKRIJK

Mathias en Alex ontmoeten elkaar bij zonsopgang op een kleine parkeerplaats op het platteland. Deze twee mannen kennen elkaar goed, maar alles lijkt hen te scheiden. Toch verenigt een geheim hen. Ook dit jaar zal niets hen kunnen afleiden van wat ze zijn gaan bereiken. Wat zal hun mysterieuze en grillige onderneming ons onthullen?

Femme / 12 min

Emma Branderhorst | NEDERLAND

Gevoelens kunnen verwarrend zijn op die gruwelijke leeftijd dat je tussen wal en schip valt. ‘Femm’ gaat over een jonger broertje en een oudere zus en de vage grens tussen liefde en lust.

Nobody dies here / 23 min 

Simon Panay | FRANKRIJK

Benin, ingeklemd tussen Togo en Nigeria, is een smal West-Afrikaans land met als motto Broederschap, Justitie, Arbeid. Het is ook de geboorteplaats van voodoo. In een kleine goudmijn vlakbij de kust vinden mannen hun brood, sommigen sterven in de achtervolging, en sommigen zeggen dat hier niemand sterft.

Le beau dessin / 2 min

Guillaume Courty | FRANKRIJK

Vrienden, diner, champagne…tot een ingetogen stilte valt.

Classmate / 10 min

Javier Marco | SPANJE

Wanneer twee oud klasgenoten elkaar weerzien blijkt hun leven totaal verschillend. Zij is getrouwd en ingenieur, hij is dakloos.

Chuchotage / 17 min

Barnabás Tóth | HONGARIJE

Tijdens een internationale conferentie in Praag krijgen de twee hongaarse tolken te horen dat er maar één persoon in de zaal is die naar hen luistert.


Programma 14:00 uur 
/ Bestel tickets klik hier

Disparu / 13 min

Joan Bentosela | FRANKRIJK

Zoals gewoonlijk vertrekt het hele gezin, mama, papa en de kinderen, voor het weekend naar huis. Alles gaat goed tot mama besluit de auto te wassen

Lystopad / 22 min

Masha Kondakova | UKRAINE ROEMENIE

Wanneer tijdens een wandeling een eenzame vrouw een charmante vreemdeling ontmoet – en hem vervolgens in haar flat toelaat – verandert haar situatie subtiel in die van een gegijzelde.

Programma 14:00 uur / Bestel tickets klik hier

If Mama Aint Happy, Nobody’s Happy / 25 min

Mea Dols de Jong | NEDERLAND

In ‘If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy’ kijkt Mea Dols De Jong met haar moeder wat de erfenis van drie generaties alleenstaande vrouwen voor invloed hebben op haar.

Beste documentaire en Nederlandstalige film 1e editie Tegenstroom Filmfestival

Void / 17 min

Milad Alami & Aygul Bakanova | DENEMARKEN

Nachttocht op de veerboot van Kopenhagen naar Bornholm. Daniel, 50, begint een gesprek met Amir, een knappe jongen van in de dertig. Maar Daniel is niet alleen uit op praatjes. Hij is op zoek naar iets heel persoonlijks van Amir.

La Voce / 20 min

David Uloth | CANADA ITALIE

La Voce is geinspireerd op Donizetti’s opera. Lucia di lammermoor en het tijdperk van de stomme film. Edgar werkt in een varkensslachterij. Hij houdt van opera en hij houdt van Ginette, de stripper van zijn dromen. Edgar staat op het punt haar ten huwelijk te vragen als hij haar baas verrast. Geschokt verliest hij zijn stem en vindt hij helaas de stem van een varken.

Niet voor gevoelige kijkers.

Eigen / 27 min

Malu Janssen | NEDERLAND

Een eeneiige tweeling gaat in retraite op zoek naar hun ware zelf.

Marlon / 19 min

Jessica Palud | FRANKRIJK

Marlon, 14 jaar oud, bezoekt haar moeder in de gevangenis voor het eerst sinds haar gevangenschap.

Plane / 19 min

Jonas Dinal | Frankrijk

Willem, de oudste van het gezin, is al maanden afwezig en besluit terug te keren naar zijn vader om Jimmy, zijn jonge autistische broer, te bezoeken.

Piquese / 15 min

Giordano Gederlini | FRANKRIJK

Laura is een eenzame jonge tiener die referentiepunten nodig heeft. Overdag loopt ze door het openbaar vervoer op zoek naar gebruikers om hun portemonnee te stelen en ‘s avonds keert ze terug naar haar pleeggezin. In de portemonnee van een anonieme persoon ontdekt ze een foto die haar van streek maakt.